Menu

Joskus kohtelemme lehtivihanneksia kuin maalaisserkkuamme. Olemme sitä mieltä, että se on syytä nyt lopettaa.

Lehtivihannekset ovat raikkaita ja ihastuttavia aineksia. Joitakin lajikkeita kasvatamme tarkoituksella, kun taas jotkut lajikkeet päätyvät valitettavasti roskiin, koska niitä pidetään jonkun toisen juureksen, kuten punajuuren, ulokkeena. Lehtivihannekset kasvavat kuitenkin nopeasti ja ne ovat täynnä kuituja, vitamiineja ja mineraaleja. Niitä kannattaakin syödä usein ja hyvällä omallatunnolla.

Pinaatti

Pinaatti ei varmastikaan ole uusi tuttavuus, mutta hyvää ja käytännöllistä siitä huolimatta. Se on sukua punajuurelle, lehtimangoldille ja kvinoalle ja menestyy parhaiten kylmemmässä ilmastossa. Tätä vihreätä herkkua voi kasvattaa ympäri vuoden ja sen etuna on ripeä kasvutahti. Suosittelemme, että käytät pinaatin heti, kun sinulla on siihen mahdollisuus.

 

Punajuuren naatti

Punajuuri on upea kaikessa komeudessaan, mutta monet eivät tiedä, että sen kaikkein ravinteikkain osa on itse asiassa sen maan päällä kasvava lehtimäinen osa eli naatti. Se on täynnä K- ja A-vitamiiinia ja verrattuna muihin kasviksiin, se sisältää paljon enemmän magnesiumia ja kaliumia. Niiden, jotka haluavat myydä punajuurta ravintolassaan enemmän, kannattaa mainita sen korkeat rautamäärät sekä näölle ystävällinen ravinne luteiini. Punajuuren naatti on hyvin samankaltainen kuin lehtikaali. Se voidaan paahtaa vastustamattomiksi sipseiksi tai kuullottaa pienessä määrässä öliiviöjyä.

Vesikrassi

Vesikrassia kutsutaan joskus ”superfoodiksi” ja se sisältääkin paljon erilaisia antioksidantteja ja vitamiineja, erityisesti beetakaroteenia ja C-vitamiinia, mutta myös runsaasti A- ja K-vitamiineja. Vesikrassia voidaan kasvattaa useimmilla mantereilla, mutta se suosii kylmempää ilmastoa. Käytä sekä lehdet että varret!

 

Lehtikaali

Minkälainen maailma olisi ilman tätä rapsakkaa, herkullista ja kestävää sorttia olevaa kaalta? Meidän onneksemme se menestyy parhaiten viileämmässä ilmastossa. Vahvojen ominaisuuksiensa lisäksi lehtikaali on todellinen monipuolisuuden kuningatar, ja se maistuu monin eri tavoin niin keitettynä kuin raakanakin.

 

Punakaali

Punakaali on pieni kameleontti, joka muuttaa väriään riippuen maaperän pH-arvosta, kosteudesta ja ilmavuudesta. Punakaali sisältää kymmenen kertaa enemmän A-vitamiinia ja kaksi kertaa enemmän rautaa kuin superkäytännöllinen lehtikaali, mikä vain vahvistaa rakkauttamme kaaleihin.

Lähde: Future 50 Foods -raportti

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu