Se vei aikansa, mutta kun me täällä lännessä lopulta aloimme ymmärtää korealaista keittiötä, ei ollut epäilystäkään siitä, miten sitä arvostimme. Nyt suosituimpia ruokia ovat bibimbap, ssam ja kimchi
1990-alussa New York Timesin silloinen ruokakriitikko Ruth Reichl kirjoitti, että hän ei voinut ymmärtää, miksi korealaisella keittiöllä ei ollut suurempaa paikkaa lännessä, vaikka olimme niin helposti ottaneet sekä kiinalaisen että thaimaalaisen keittiön omaksemme. Viisitoista vuotta myöhemmin saimme toki huomata, että olimme viimeinkin tajunneet, mitä korealaisella keittiöllä oli tarjottavana, oli kyse sitten raaka-aineiden tai makujen käytöstä tai niiden yhdistämisestä ja valmistamisesta. Muun muassa fermentointi on vaikuttanut siihen, että olemme kiinnostuneet aasialaisesta keittiöstä. Ehkä siksi, että se antaa meille mahdollisuuden luoda fantastisia makuja arkisista raaka-aineista, kuten kaalista, juureksista, salaatista ja sipulista.
Kimchiä kaikille!
Yksi ehkäpä tunnetuimmista korealaisista herkuista on kansallisruoka kimchi – fermentoitu kaali/salaatti, jota voidaan tarjota sekä lämpimänä että kylmänä ja lisukkeena tai mausteena ja jota on olemassa lähes yhtä monta variaatiota kuin ihmisiä. Fermentointi on valmistusmenetelmä, joka avaa oven mausteille ja makuyhdistelmille, joita emme täällä Pohjolassa tienneet olevankaan tai jotka olimme ehkä unohtaneet. Säilöntä ei kuitenkaan ole meille uusi asia, mutta korealainen keittiö inspiroi uusiin jännittäviin ideoihin, jotka sopivat haluumme käyttää enemmän kasviksia hauskalla ja haastavalla tavalla.
Yhteistyöhaluinen keittiö
Pohjoismaisen ja korealaisen keittiön valtavasta maantieteellisestä erosta huolimatta me sovimme makujen ja raaka-aineiden puolesta hyvin yhteen. Tofun ja pohjoismaisten mausteyrttien yhdistäminen tai kimchin tarjoilu kauran ja bulgurin kanssa ei ole hankalaa. Sanotaan myös, että kimchivohvelit ovat aamiaisella todellinen umamipommi!
Yksinkertaista, joustavaa ja aavistuksen tulista
Perinteiset korealaiset ateriat perustuvat useimmiten suurehkoon pääruokaan ja moniin pieniin sivuannoksiin, joita kutsutaan nimellä banhan. Niissä on yhdistelty makeita, tulisia ja happamia makuja ihanalla tavalla. Chili, inkivääri, valkosipuli, seesami ja soija ovat tärkeitä mausteita, ja raaka-aineista keskipisteessä ovat tofu, mungopavut, riisi, nuudelit, kasvikset ja liha.
Ruoka koreaksi
Korealainen ruokasanasto on eksoottinen ja kaunis. Olemme koonneet tähän muutamia tavallisista ruokatermeistä!
- Banchan – pikkuannokset
- Doenjang – perinteinen korealainen tahna, joka on valmistettu fermentoiduista soijapavuista.
- Gochujang – chilitahna, jota käytetään kaikissa mahdollisissa tilanteissa
- Ssam/ssäm – pieniä salaattinyyttejä suupalaksi, jotka useimmiten sisältävät lihaa ja lisukkeita. Itse sana tarkoittaa ”kääriä”.
Haluatko päästä lähikontaktiin korealaisen keittiön kanssa? Klikkaa tästä, niin saat muutamia huippureseptejä!
Lähde Martinin mukaan Etelä-Koreaan!
Lähetimme Martin-kokkimme Etelä-Koreaan tutustumaan paikalliseen ruokaan ja kulttuuriin. Lähde mukaan!