Yli puolet maailman väestöstä asuu Aasiassa. Ei siis ole mikään ihme, että aasialainen keittiö tarjoaa ainesosien ja makujen runsaudensarven. Muutaman Aasian maan keittiö on juuri nyt erityisen kovassa huudossa ja ne tarjoavat monia raikkaita ruokalajeja.
Aasialaiset ravintolat rantautuivat Pohjoismaihin 1950-luvulla, minkä jälkeen aasialainen keittiö on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Kun reittilennot ja matkailu Aasiaan yleistyivät toden teolla 1980-luvulla, aasialaisesta ruoasta tuli yhtäkkiä myös meillä arkiruokaa – tosin reseptit, ainesosat ja valmistustaidot jättivät melkoisesti toivomisen varaa. Nykyään ei kuitenkaan ole enää mitään tekosyitä olla maistamatta aasialaista ruokaa!
Kolme pääaluetta
Aasialaisen keittiön kolmelle pääalueelle on yhteistä riisin, valkosipulin, inkiväärin, chilin ja luonnollisesti monien paikallisten maustesekoituksien käyttö. Koillis-Aasiassa soijakastikkeella on tärkeä rooli ruoanlaitossa, ja Kaakkois-Aasiassa käytetään usein kalakastiketta. Täällä käytetään paljon myös galangalia ja sitruunaruohoa. Mielenkiintoista on se, että chili (muiden paprikoiden tavoin), jonka yleensä yhdistämme aasialaiseen ruokaan, on alkuaan kotoisin Etelä-Amerikasta ja tuotiin Aasiaan vasta 1500-luvulla. Lisäksi joidenkin tutkijoiden mukaan kalakastike on roomalaisten keksintö, mikä tarkoittaisi sitä, että Aasian kaksi käytetyintä ainesosaa olisivat tuontitavaraa.
Ruuanlaittotavat
Aasialainen ruoka on helppoa valmistaa ja lisäksi sen hyviin puoliin kuuluu terveellisyys. Tämä johtuu siitä, että ainekset ovat usein kevyitä, mutta myös valmistustavoilla on merkitystä. Monet ruoat kypsennetään höyryttämällä keittämisen sijasta, mikä säilyttää raaka-aineiden vitamiinit ja makuaineet paremmin. Kana ja naudanliha friteerataan nopeasti rasvassa tai öljyssä, joten ruoka ei ole niin rasvaista. Monissa paikoissa, kuten Japanissa, osa ruoasta syödään raakana. Tästä hyvä esimerkki on sushissa käytettävä kala. Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että tässä piilee syy siihen, miksi monet japanilaiset elävät niin vanhoiksi. Tässäpä onkin erinomainen syy kokeilla aasialaisia ruoanlaittotapoja myös meidän keittiöissämme.