Oletko kekseliäs ja analyyttinen? Hyvä, sitten jäteastiasi todennäköisesti kumisee tyhjyyttään. Kokkimme Frank Jacobsenin mukaan luovuus ja analyyttisyys ovat kaksi tärkeintä ominaisuutta kokille, joka haluaa pienentää ruokahävikkinsä määrää.
Mitkä ovat mielestäsi parhaat ”näin pääset alkuun”-vinkit niille, jotka haluaisivat aloittaa vähentämään ruokahävikkiänsä, mutta eivät vielä ole sitä tehneet?
– Ensimmäiseksi kannattaa vähentää ostojaan 10 % ja katsoa mitä tapahtuu. Usein jo tässä vaiheessa asiat alkavat muuttua ihmisten mielissä. Toiseksi on hyvä pysähtyä hetkeksi ja käyttää aikaa raaka-aineiden analysointiin. Missä niiden potentiaali piilee? Millä eri tavoilla voit hyödyntää niitä? Kuinka kauan ne yleensä säilyvät ja miten ne saisi säilymään vielä pitempään? Voitko mehustaa, suolata tai säilöä niitä? Ja kolmanneksi: siivoa keittiösi, niin saat hyvän yleiskatsauksen siihen, mitä kaikkea varastoistasi löytyy.
Mistä löydät itse inspiraatiota tällaisten kysymysten parissa työskentelemiseksi?
– Työni, joka täällä Unilever Food Solutionsilla on painottunut vahvasti kestävään kehitykseen, ilmastokysymyksiin ja ympäristöasioihin, on itsessään suuri inspiraation lähde. Sen lisäksi olen luonteeltani hieman tiedemies ja rakastan analysoida raaka-aineitani ja viettää aikaa ja vaivaa ajatellessani, mitä kaikkea voin tehdä tietyllä ainesosalla. Uskon myös, että halu työskennellä ruoan kanssa ja kunnioitus raaka-aineita kohtaan tarjoaa samalla tavalla inspiraatiota.
Mitkä ovat ravintoloiden suurimmat haasteet ruokahävikin suhteen?
– Ne vaihtelevat hieman keittiöstä toiseen, mutta ravintoloiden yleisin ongelma on se, että ruokailijoiden määrää ei koskaan voi tietää etukäteen, ja jokainen asiakas odottaa voivansa valita haluamansa menun. Sen lisäksi ajankäyttö on mielestäni yksi suurimmista haasteista. Kuten aiemmin totesin, raaka-aineiden tuntemiseen on varattava riittävästi aikaa, jotta niitä voi oppia kunnolla hyödyntämään.
Muutamia käytännöllisiä vinkkejä Frankilta
- Vähennä ruokalajien määrää ruokalistallasi.
- Ole kekseliäs. Käytä ja kierrätä samoja raaka-aineita vähän kerrallaan mahdollisimman moniin ruokiin.
- Käytä valmiita tuotteita, jos ne täyttävät tarkoituksensa.
- Pidä tomaatteja, tuoreita mausteita ja hedelmiä silmällä etteivät ne pilaannu ja käytä niitä aina, kun mahdollista.