Valitse kauden satoa
Kasvihuoneissa kasvatetut raaka-aineet kuormittavat ilmastoa, ja vain harvoissa kasvihuoneissa käytetään uusiutuvaa energiaa. Valitse kauden vihanneksia, juureksia ja hedelmiä, jotka viljellään avomaalla.
Suosi paikallista
Kun kuljetus pellolta pöytään on mahdollisimman lyhyt, ilmasto kiittää. Muista ostaa kauden kasviksia ja hedelmiä, koska kasvihuonekasvatus muina vuodenaikoina kotimaassa vie paljon energiaa.
Hernekeitto on voittaja
Kaikki palkokasvit ovat ilmastoreiluja. Ja sillä siisti. Lisäksi niistä saa runsaasti proteiinia. Papujen, linssien ja herneiden syöminen on terveellistä, edullista ja vieläpä ilmastoreilua.
Valitse oikeat raaka-aineet
Naudanliha aiheuttaa paljon hiilidioksidipäästöjä, joten pienennä sen määrää annoksissa. Voit vaihtoehtoisesti käyttää riistaa tai lintuja. Se näkyy ilmastolaskelmassa.
Mieluummin perunaa kuin pastaa ja riisiä
Riisin viljely ja pastan valmistus maksavat paljon ympäristölle. Lähituotetut perunat ovat ympäristölle parhaita - ja paljon monipuolisimpia raaka-aineita.
Vähennä ruokahävikkiä #1
Tarpeeksi on tarpeeksi. Tarkista keittiön ja tavarantoimittajan väliset tilauskäytännöt, jotta ette ostaa liikaa, vaan riittävästi.
Vähennä ruokahävikkiä #2
Säilytä ylijäänyt ruoka jääkaapissa, jotta voit tarjoilla sen tähteinä tai yhdistää muihin ruokiin. Fiksua.
Kauden kotimaiset omenat auttavat ilmastoa
Käytä aina kauden kotimaisia omenoita. Ranskalainen omena maksaa kolme kertaa enemmän ja uusi-seelantilainen omena seitsemän kertaa enemmän ilmastolaskelmassa kuin kotimainen omena.
Kanat ovat ilmastoreiluja
Kananliha on ilmastolle paljon reilumpaa kuin sian- tai naudanliha. Kotimainen broileri on hyväksi ilmastolaskelmalle, ja eläinten oloja valvotaan tarkasti.
Kalaa pöytään
Kala on hyväksi monella tavalla - ja lisäksi se kuormittaa ympäristöä vain vähän. Tarjoile verkkokalastettua kalaa. Siitä kelpaa kertoa ruokailijoillekin.
Poimi banaanilaivasta
Käytätkö hedelmiä, jotka tuodaan kaukaa ulkomailta? Valitse sellaisia, jotka tuodaan laivalla. Lentokoneella kuljettaminen aiheuttaa 200 kertaa enemmän hiilidioksidipäästöjä.
Mieti leivänpäällisiä
Tavallisimmista leikkeleistä kinkku on on paras ympäristölle. Kinkkua kannattaa siis tarjota mahdollisimman monella eri tavalla.
Leivo leipä itse
Leivo itse. Jos leivän leipominen ei ole mahdollista, niin osta mieluummin ruis- kuin vehnäleipää, joka puolestaan on parempi kuin vaaleat sämpylät. Ilmastolle huonoin vaihtoehto on pakastettu leipä.
Valitse oikein mehuviidakossa
Tiivistemehu aiheuttaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin tuorepuristettu mehu. Aina parempi, jos valitsen mehun kauden mukaan ja suosit paikallisesti tuotettuja vaihtoehtoja.
Puuro on hyvää
Puuro antaa hyvän aloituksen päivään ja pitää kylläisenä lounaaseen asti. Puuro on lisäksi hyvä ilmastovalinta: se voittaa jogurtin mennen tullen.