Menu

Onko porkkana ympäristöfiksu raaka-aine? Onko riisi parempi vaihtoehto kuin pasta vai päinvastoin? Täältä löydät vastauksen kysymyksiin, joita et ehkä tiennyt kaipaavasi, mutta jotka on hyvä olla hallussa tai käsillä tilauksia tehtäessä.

Kasvikset

Tuoreet herkkusienet: kotimaiset.

Palsternakka

Valkokaali

Porkkana

Punajuuri

Lanttu

Punakaali

 

Avokado: parhaimmillaan lokakuusta huhtikuuhun, Välimeren alueelta.

Paprika: parhaimmillaan elokuusta maaliskuuhun, Välimeren alueelta.

Uuniperuna: tuodaan usein Englannista. Valitse mieluummin suuria kotimaisia.

Tomaatti: kasvatettu avomaalla.

Salaatti: kasvatetaan kasvihuoneessa.

Tomaatti: kasvihuoneesta.

Hedelmät

Kotimaiset päärynät: syyskuusta tammikuuhun.

Kotimaiset mansikat: kesällä.

Kotimaiset vadelmat: kesällä.

Kotimaiset luumut: parhaimmillaan syyskuusta lokakuuhun.

Kotimaiset omenat

Appelsiini: parhaimmillaan lokukuusta toukokuuhun.  

Viinirypäleet: parhaimmillaan heinäkuusta joulukuuhun.

Kiivi: parhaimmillaan joulukuusta huhtikuuhun.

Persikka: parhaimmillaan kesäkuusta syyskuuhun.

Mandariini/klementiini: parhaimmillaan syyskuusta huhtikuuhun.

 

Papaija: tuodaan usein lentokoneella Afrikasta. 

Mango: tuodaan usein lentokoneella Afrikasta.

Ananaskirsikka: tuodaan usein lentokoneella Etelä-Amerikasta.

Passionhedelmä: tuodaan usein lentokoneella Keniasta.

Lihat

Kotimainen riista: esimerkiksi poro, hirvi, villisika tai metsäkauris.

Kanat: kanat aiheuttavat vähän metaanipäästöjä. Valitse mieluiten kotimaista kanaa.

Sianliha: huonompi kuin lintu, mutta parempi kuin naudanliha.

Lammas: valitse mieluiten kotimaista ja luonnonlaitumilla laiduntanutta.

Naudanliha: nautaeläimet aiheuttavat runsaasti metaanipäästöjä. Lisäksi ne syövät väkirehua, joka koostuu usein soijaproteiinista. Soijapapujen kasvatukseen ja kuljetukseen käytetään paljon fossiilisia polttoaineita. Jos valitset naudanlihaa, valitse mieluiten kotimaista ja luonnonlaitumilla laiduntanutta.

Kalat & äyriäiset

Kuha/ahven: kotimaista.

Simpukat

Silakka/silli

Turska: valitse mieluiten MSC-sertifioitua. 

Seiti: valitse mieluiten MSC-sertifioitua. 

Makrilli: valitse mieluiten mahdollisimman läheltä pyydettyä.

Haimonni/pangasius: ekologisesti kestävistä kalanviljelylaitoksista. 

Katkaravut

Ruijanpallas

Lohi: kalanviljely kuluttaa paljon energiaa. Kalanrehu täytyy kuljettaa laitokseen.  

Trooppiset katkaravut: trooppisten katkarapujen viljely kuluttaa paljon energiaa.

Turska: turskakannat ovat pieniä. Kalastuslaivojen täytyy lähteä kauas merelle.

Maitotuotteet ja kananmunat

Kananmuna: kanat aiheuttavat vähän metaanipäästöjä.

Maito

Jogurtti

Jäätelö: lypsylehmät tuottavat paljon metaanipäästöjä.

 

Kova juusto: juusto on pahempi kuin maito, koska juuston valmistukseen tarvitaan paljon maitoa.

Peruselintarvikkeet

Peruna: kotimainen.

Kokojyvävehnä

Ohrasuurimot

Pasta: valmistetaan durumvehnästä, joka ei kasva Suomessa. Valitse mieluummin peruna. 

Bulgur: valmistetaan myös durumvehnästä, joka tuodaan Espanjasta tai Turkista. 

Riisi: tuodaan Aasiasta. Riisiviljelmiltä vapautuu ilmakehään metaania.

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu