Menu

On olemassa useita tapoja säilöä raaka-aineita ja korostaa niiden makua – tällaisia menetelmiä ovat esimerkiksi graavaus, hapattaminen, fermentointi ja etikkasäilöntä. Keskustelemme säilönnän perusteista, ja kokkimme käy läpi parhaimmat säilöntävinkkinsä.

Perinteiset säilöntämenetelmät ovat jälleen ajankohtaisia. Ne eivät ole pelkästään järkevä tapa vähentää ruokajätettä, vaan ne tuovat myös hyvän ja jännittävän lisän ruokalistoihin mahdollistamalla säilöttyjen herkkujen tarjoamisen ympäri vuoden. Jos ylläpidät itse omaa viljelmää, vaikka vain muutamaa ruukkua chiliä ja yrttejä tai kokonaista kesäkeittiötä, on säilöntä korvaamaton tapa maksimoida sekä hyödynnettävä sato että raaka-aineiden maku. Säilöntämenetelmissä käytetään hyväksi hedelmien ja kasvisten omaa mikrokasvustoa – luontaisia mikro-organismeja, kuten bakteereja, hiivaa ja sieniä. Kun suhtaudut niihin kaikkein tärkeimpinä pieninä apureinasi keittiössä, tulet löytämään kokonaan uusia mikrobiologisia makumaailmoja!

Fredrik Juhlinin kikat


Unilever Food Solutionsin kokki Fredrik Juhlin jakaa näkemyksensä perinteisistä säilöntämenetelmistä. ”Olemme usein stressaantuneita tänä päivänä, ja tämän vastapainoksi ovat nousseet erilaiset käsityöt, joissa ajankäyttö on tärkeää. On mielenkiintoista seurata, miten prosessi etenee, kun misolla vie ainakin kolme kuukautta valmistua ja kimchillä ainakin 14 päivää kehittyä hyvin. Hyvän säilöntäliemen aikaan saamiseksi tykkään työskennellä kaikkien sesongin kasvisten kanssa, ja nopeassa pikkelöinnissä suosin omenaviinietikkaa.”

Mikä pikkelöity tai säilötty tuote on mielestäsi parasta pikkelöidyn punasipulin ja kimchin jälkeen?
- Pikkelöityä punasipulia on vaikea päihittää, mutta ehkä sienet. Vinkkinä pohjoismaiseen kimchiin voisin mainita, että siihen kannattaa käyttää juureksia ja paahdettuja mausteita, kuten kuminaa ja tillin siemeniä.  

Ja mikä juures tulee ottamaan pitkään haudutetun juurisellerin aseman pubiruokana?
- Sitä ei voi korvata...

Mitkä ovat kolme parhainta vinkkiäsi onnistuneeseen säilöntään?

  1. Mausta etikkasäilöntälientä vapaasti sesongin mauilla, kuten mustaseljalla, kruunutillillä, kuusenkerkillä, katajalla ja niin edelleen.
  2. Käytä lientä antamaan makua kastikkeisiin ja majoneesiin. 
  3. Paahda säilöttyjä kasviksia muiden herkkujen kanssa!

Katso Fredrik Juhlinin reseptit

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu