Kuitupitoiset, gluteeniton -merkinnällä merkityt tuotteet ja kokojyvät ovat tasapainoisen diabeettisen ruokavalion tunnussanoja. Lisäksi pakkauksesta kannattaa tarkistaa erilaiset merkinnät kuten "Saattaa sisältää gluteenia" tai "Saattaa sisältää vehnää, ohraa tai ruista" -varoitusmerkintä. Suositukset ovat samat kuin yleiset terveyssuositukset: enemmän kasvisruokaa ja täysjyvätuotteita. Vähemmän punaista lihaa, sokeria ja valmisruokaa.
14 vinkkiä ruoanlaittoon asiakkaille, joilla on diabetes, tai miten teet ruoasta terveellisempää
- Valitse kokojyväversioita leivästä, pastasta ja riisistä
- Kasvata kasviksien ja juureksien määrää
- Älä käytä valmisruokia, jotka sisältävät korkeita määriä sokeria ja suolaa
- Vähennä punaisen lihan määrää ja keskity vähärasvaisempiin vaihtoehtoihin
- Käytä vapaasti kasvipohjaisia papuja, linssejä, herneitä ja tofuja
- Rasvaiset kalat, kuten lohi, makrilli, silli ja sardiini sisältävät erittäin hyviä proteiineja ja Omega-3-rasvahappoja.
- Käytä kasvipohjaisia vaihtoehtoja maidolle
- Käytä monityydyttämättömiä rasvoja, kuten oliiviöljyä ja rapsiöljyä
- Kokeile avokadoa täysjyväleivän päällä voin sijaan
- Siemenet ja pähkinät ovat hyvien ja terveelllisten rasvojen lähde. Kokeile oman maapähkinävoin sekoittamista!
- Muista tarjota terveellisiä välipaloja
- Fermentoi enemmän! Hapankaali ja muut fermentoidut ruoat ovat hyväksi terveydelle ja maistuvat hyvältä
- Vähennä suolan määrää, mutta säilytä maku yrteillä, mausteilla, suolakurkuilla ja sitruunalla
- Seuraa GI-asteikkoa
Samanlainen ruokavalio moniin terveysongelmiin
American Diabetes Association -yhdistyksen tekemän tutkimuksen mukaan 10 % ihmisistä, joilla on diabetes, on myös gluteeni-intoleranssi. He myös painottivat löydöksiä, jotka osoittivat, että kasvis- ja vegaaniruokavaliot lievittivät diabetesoireita. Kun lisäksi ottaa huomioon erilaiset elämäntyyliruokavaliot, joissa monet eivät syö gluteenia, lihaa tai maitoa, voi olla viisasta luoda menu, jossa nämä kaikki asiat on huomioitu.