Luo tilaa maulle, värille ja tunnistettavuudelle!
Simon Marling antaa parhaat vinkkinsä hyvän ruoan tekemiseen ikääntyneille kanssaihmisillemme.
Miten luoda vanhimmille ruokavieraillemme aterian, joka antaa energiaa sekä keholle että mielelle? Kokkimme Simon tietää.
Mikä on paras vinkkisi sille, miten lahjoitamme ikääntyneille ruokahalun?
– Koska ikääntyneillä on usein heikentynyt haju- ja makuaisti on tärkeää, että ruoka näyttää todella hyvältä ja houkuttelevalta. Mehän haluamme herättää heidän ruokahalunsa! Käytä värikkäitä ainesosia ja huolehdi siitä, että maku ja asettelu ovat sopusoinnussa. Jos voit, ota ikääntyneet mukaan kaikkeen, ruoanlaitosta kattaukseen.
Kuinka tärkeää on ajatella koostumusta, kun teemme ruokaa ikääntyneille?
– Erittäin monella ikääntyneellä on dysfagia – eikä moni heistä ole edes tietoinen siitä. Kun teet ruokaa dysfagiasta kärsiville vieraille on tärkeää, että ruoka on pehmeää ja sileää, jotta sitä olisi helppo pureskella ja niellä. Muista myös asetella annos siten, että se muistuttaa alkuperäistä ruokaa mahdollisimman hyvin sekä ulkonäöltään että maultaan. Muista myös, että kylmissä liivateruoissa menee paljon makua hukkaan. Hapokkuus, suolaisuus ja rasva nostavat makuja esille.