Palmuöljy on yksi maailman tärkeimmistä raaka-aineista,ja vaikka emme aina kiinnitä siihen huomiota, useimmat meistä käyttävät päivittäin palmuöljyä sisältäviä tuotteita. Palmuöljyä löytyy lähes kaikesta, aina kynttilöistä ja meikeistä biodieseliin ja pesuaineisiin. Voidaan myös arvioida, että palmuöljyä on noin puolessa pakatuista elintarvikkeista. Mutta vaikka palmuöljyn käyttö on näinkin yleistä, läheskään kaikki eivät välttämättä tiedä, mistä on kyse. Siksi ajattelimme käydä aihetta tässä tarkemmin läpi.
Tropiikista peräisin oleva kasviöljy
Palmuöljy on kasviöljy, jota saadaan öljypalmun hedelmistä. Hedelmän sisällä on pähkinä, ja juuri siitä palmuöljy on erotettu. Öljypalmu kasvaa vain tropiikissa ja yli 85 % nykyisin tuotetusta palmuöljystä on peräisin Indonesiasta ja Malesiasta. Viimeisten 20 vuoden aikana palmuöljyn maailmanlaajuinen tuotanto on yli kaksinkertaistunut, ja nykyään palmuöljyn osuus on noin 30 % koko maailman kasviöljyjen ja -rasvojen tuotannosta. Öljypalmun hedelmät korjataan 10 päivän välein. Palmuöljyä viljellään maailmanlaajuisesti yhteensä Uuden-Seelannin pinta-alaa suuremmalla alueella.
Maailmanlaajuinen palmuöljytuotanto on noin 70 miljoonaa tonnia vuodessa, mutta se tulee enemmän kuin kaksinkertaistumaan vain 20 vuoden kuluessa, ja kulutuksen arvioidaan nousevan 120-150 miljoonaan tonniin vuonna 2050.
Samaan aikaan, kun öljyn kysyntä on suurta, raaka-aineen tuotantoa arvostellaan erittäin paljon ympäristöongelmien synnyttämisestä. Kuitenkaan palmuöljyn boikotointi ei ole ratkaisu ongelmaan, koska miljoonien ihmisten toimeentulo on riippuvaista palmuöljystä. Palmuöljyssä on yksinkertaisesti kyse monimutkaisesta tarinasta, joka vaatii monia toimijoita tekemään yhteistyötä useilla eri tasoilla löytääkseen ratkaisun, joka on kestävä sekä eläimille, luonnolle että ihmisille. Me Unileverillä olemme tehneet työtä tämän asian parissa yli 15 vuoden ajan ja olleet mm. aloitteentekijänä RSPO:lle (Round table on Sustainable Palm Oil), joka osaltaan asettaa vaatimukset siihen, miten palmuöljyä tulee tuottaa, jotta se voidaan sertifioida kestäväksi. Klikkaa tästä lukeaksesi lisää sitä, miten työmme etenee.