Nimi: Martina Danielsen
Tehtävänimike: Project Chef, Unilever Food Solutions Nordics
Salainen pahe: Pihvi bearnaisekastikkeella
Motto: Kokkaa demokraattisesti
Namn: Magnus Rydberg
Tehtävänimike: Kokki, Unilever Food Solutions Ruotsi
Salainen pahe: Hanhenmaksa ja naudanliha
Motto: Varmista saatavuus
Namn: Frank Jakobsen
Tehtävänimike: Kokki, Unilever Food Solutions Tanska
Salainen pahe: Voi ja juusto
Motto: Ota enemmän irti vähemmästä
Miten tapasi valmistaa ruokaa on muuttunut urasi aikana?
Frank: Käytän nyt enemmän kasviksia ja heitän pois aiempaa vähemmän ruokaa. Suunnittelen enemmän ja teen vähemmän. Kotona yritän kasvattaa lapsiani käyttämään resurssejamme vastuullisemmin – ja tämä koskee kaikkea kulutusta, ei ainoastaan ruokaa.
Martina: Huomaan ilmastonmuutoksen vaikutukset, ja ne vaikuttavat minuun. Keskityn entistä enemmän ruokahävikkiin, lähiruokaan ja kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin. Olen myös yhä parempi antamaan ylijäämäruoalle uuden elämän.
Magnus: Oma lähestymistapani on pysynyt pitkälti samanlaisena koko työurani ajan.
Ajatuksia herättämään, tässä kolme vinkkiä Frankilta!
1. Pyydä apua!
Joidenkin ihmisten on vaikea innostua kokeilemaan kasvisruokaa. En usko, että he muuttavat mielipidettään, elleivät ole siihen todella pakotettuja. Paras neuvoni on siis pyytää apua tavoitteidesi saavuttamiseen. Tulemme esimerkiksi mielellämme työpaikallesi inspiroimaan!
2. Leiki vähän!
Mielestäni CO2-laskurimme on erinomainen työkalu kokeilemiseen, erityisesti ravintoloille, joissa keskitytään CO2-päästöjen vähentämiseen.
3. Kerro hyvä tarina!
”Miten saisin asiakkaat syömään enemmän kasviksia?” on kysymys, jota minulta kysytään usein. Vastaan yleensä, että se liittyy osittain maun, vaihtelun ja ulkonäön parantamiseen ja osittain tarinoiden kertomiseen. Kerro asiakkaillesi, mitä tarjoat, mieluiten hyvän tarinan muodossa, ja tee se toistuvasti. Jos siirtyminen kasvispainotteisempaan ruokaan tapahtuu asteittain, on todennäköisempää, että saat kaikki asiakkaasi mukaan.
Huomioitko jotain erityistä, kun kehität reseptejäsi?
Martina: Ohjenuorani on demokratia. On oltava helppoa vaihtaa eläinperäinen kasvipohjaiseen ja päinvastoin. Reseptin on myös oltava nopeasti valmistettavissa, ja se pitää voida tehdä suurille määrille!
Frank: Enemmän vihreää, vähemmän työvaiheita ja enemmän raakaruokaa.
Magnus: Valitsen helposti saatavilla olevia ja kohtuuhintaisia raaka-aineita, ja pyrin käyttämään mahdollisimman vähän ainesosia. Haluan myös sisällyttää omia tuotteitamme ja käyttää Future 50 Foods -raportin raaka-aineita.
Future 50 -aiheesta puheen ollen, mikä raportin raaka-aineista on suosikkisi?
Magnus: Pidän kaikista pavuista ja linsseistä. Niiden avulla on helppo luoda annoksia, ne ovat kohtuuhintaisia ja niissä on runsaasti proteiinia.
Frank: Sanon, että levä! Sitä löytyy kaikkialta, se on täynnä vitamiineja ja mineraaleja, sitä voi viljellä ilman kemikaaleja, se tuo umamia ja sillä on valtava hyödyntämätön potentiaali.
Martina: Kaikki kaalit, pavut ja linssit. Pidän siitä, miten nämä raaka-aineet muuttavat luonnettaan sen mukaan, miten niitä valmistan ja kypsennän.
Mikä on haastavinta, kun tuot kestävyysajattelua ruoanlaittoon?
Martina: En koe sitä haastavaksi, vaan luonnolliseksi: sekä planeetan että kukkaron hyvinvoinnin huomiointi.
Frank: Samaa mieltä. Vastuunkantaminen maan arvokkaimmasta aarteesta, eli ruoasta ja juomasta, tekee minut vain iloiseksi.
Magnus: Jos jotakin haastavaa pitäisi mainita, niin se on raaka-ainekustannusten ja saatavuuden tasapaino.
Martinan kolme vinkkiä!
1. Muista, että sinulla on valtaa!
Ajattele, miten työsi keittiössä vaikuttaa ja muokkaa asiakkaidesi tottumuksia ja makumieltymyksiä. Aika mahtavaa!
2. Kouluta ja osallista!
Etkö saa henkilökuntaa mukaan tulevaisuusmatkalle? Muista, että tieto on tärkeää, jotta voidaan, halutaan ja uskalletaan kehittyä. Kouluta ja ota heidät mukaan tekemään.
3. Laajenna näkökulmiasi!
Käytätkö samoja raaka-aineita uudelleen ja uudelleen? Kokeile jotain uutta. Tässä resepti herkullisella mungopavulla ja toinen yhtä herkullisella spelttijyvällä. Hyvää ruokahalua!