Menu

Malmössä sijaitsevan Svansjön esikoulun keittiössä jokaisesta ruokailusta pyritään tekemään positiivinen elämys. Ekologisen ja ravitsevan ruoan valmistuksessa esikoulun omalla viljelyllä on ollut tässä tärkeä rooli. Muutama vuosi sitten pienimuotoisesti alkanut viljely on kasvanut hiljalleen, ja tänä vuonna lapsilla, opettajilla ja kokeilla on käytössään jo 12 viljelylaatikkoa. Keskustelimme lyhyesti Louise Larssonin kanssa, joka on yksi vehreän viljelykonseptin alullepanijoista.

Louise Larsson on yksi viljelyinnokkaista kokeista Svansjön esikoulussa Malmössä.

Onko lasten tärkeää päästä mukaan viljelyyn?
– Kyllä. On erittäin tärkeää, että lapset näkevät, miten kasviksia viljellään ja kasvatetaan ja miten paljon sen eteen nähdään vaivaa. Näin lapset toivottavasti oppivat paremmin arvostamaan lautasella olevaa ruokaa.

Mutta eikö työn määrä suhteessa satoon ole kovin suuri?

– Sadon saaminen vaatii totta kai paljon työtä, mutta se on kivaa ja osa pedagogista työtä lasten parissa. On todella hauska nähdä, miten sekä lasten että opettajien uteliaisuus kasvaa ja innostaa tekemään uusia mukavia projekteja esikoulussamme.

Päätyykö viljellyistä kasviksista osa pöytään vai onko kyseessä enemmän ”Hei, se kasvaa!”-tyyppinen projekti?

– Viime vuoden kesä oli haastava kuivuuden takia, mutta pystyimme silti hyödyntämään joitakin kasvattamiamme yrttejä ja tomaatteja osana lasten ruokailua.

Mitä satonne pitää sisällään tänä vuonna?

– Panostamme erityisesti helposti kasvatettaviin kasviksiin, kuten kesäkurpitsoihin, tomaatteihin, yrtteihin, perunoihin, porkkanoihin ja erilaisiin kaaleihin, Louise päättää.

Svansjöns förskola

03:51

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu