Kasvatitpa niitä itse tai ostitpa ne valmiina, versot ja idut ovat mahtavia ja terveellisiä aineksia erilaisissa ruoissa. Täältä löydät hyviä ideoita. Maukasta kokkailua!
Sieni-kaalisalaattia uppopaistetuilla merilevälastuilla
10 hengelle
- 2,5 suippokaalta paloiteltuna
- 50 ml juoksevaa Milda 100% -margariinia
- 5 dl Cater (nestemäinen kananmuna)
- 500 g (panko)leivänmuruja
- 200 g seesaminsiemeniä (musta, valkoinen, kimchi-seesaminsiemenet)
- 20 lehteä Nori-merilevää
- 1000 g siitakesieniä
- 150 g hienoksi paloiteltua salottisipulia
- 4 valkosipulinkynttä
- 100 g voita
- 100 ml soijaa
- 50 ml kalakastiketta
Näin valmistat annoksen
Merilevälastut
- Liuota merilevää vedessä noin 15 minuuttia ja pyyhi tämän jälkeen ne hyvin liinalla.
- Taittele levälastut useampaan kertaan leikkaa ohuiksi nauhoiksi.
- Uppopaista merilevänauhat 180 asteessa kuumassa öljyssä ja asettele ne paperille, joka imee kosteuden hyvin.
Sienet
- Ruskista sipuli, valkosipuli ja sienet voissa ja Milda 100% -margariinissa
- Vie sekaan kalakastike ja soija ja kypsennä läpikotaisin.
Kaali
- Ruskista huuhdeltu ja paloiteltu kaali joka puolelta.
- Paista kaalta noin 10 minuuttia 160 asteessa ja anna jäähtyä tämän jälkeen kokonaan.
- Sekoista pankoleivänmurut seesaminsiementen kanssa.
- Valele kaali kananmunaseoksessa ja paista se pannulla seesaminsiementen kera.
- Uppopaista kaali, kunnes kullanväristä ja rapsakkaa ja aseta se öljyä hylkivälle paperille.
Tarjoilu
- Sekoita rapsakka kaali sienten kanssa ja ripottele päälle merilevälastuja
Grillattua kaalta siemenleipärouheella, vihanneskrassia, omenaa ja hernehummusta
- 2 isoa suippokaalta pestynä ja leikattuna pituussuunnassa 8 isoon palaan.
- 3 isoa punaista omenaa paloina (noin 1x1 cm)
- 500 g ruisleipää
- 50 g pellavansiemeniä
- 2 dl Milda 100% -margariinia
- 200 g tattarinjyviä yön yli liuotettuna
- 20 g knorr organic vegetable broth granules
- 300 g Rasp-leivänmurusia
- 50 g kimchi-seesaminsiemeniä
- 4 isoa munaa
- 30 g knorr intense flavor miso umami
- 1 dl Hellmann's sherry vinaigrette
- Suolaa, pippuria ja vihanneskrassia koristeluun.
- Murustele ruisleipä ja sekoita se pellavansiementen kanssa. Lisää 1 dl Milda 100%-margariinia ja hiukan suolaa. Paista sekoitus rapeaksi ja kullanväriseksi uunissa. Anna jäähtyä ja sekoita ruissekoitus omenanpalasten kanssa.
- Vatkaa munat miso umami-maunantajan kanssa.
- Sekoita pestyt ja kuivatut tattarinjyvät monitoimikoneessa yhdessä Rasp-leivänmurusten kanssa. Lisää kasvisliemi ja kimchi-seesaminsiemenet, kunnes seos on selkeää ja murusta.
- Sekoita kaali misomuniin ja yhdistä siemensekoitukseen. Paista pannussa Milda 100%-margariinissa kullanväriseksi.
- Kääntele omena- ja ruislepäsiemensekoitusta Helmann's sherry-vinegretissä ja tarjoile yhdessä paistetun kaalin kanssa – viimeistele yrteillä ja hernehummuksella, jonka voit kaataa viiruiksi annoksen päälle.
Hernehummus:
- 300g kuivattuja herneitä
- 200g keitettyjä kikherneitä
- 30g knorr intense flavor roast umami-maunantajaa
- 10g knorr umami-maunantajaa
- 2 dl laadukasta oliiviöljyä
- ½ dl sitruunamehua
- 1 valkosipulinkynsi
- 2g kuivattua kurkumaa
- Suolaa ja pippuria ja hieman kuivattua chiliä
- Keitä herneet vedessä ja lisää kunnolla suolaa – anna herneiden jäähtyä ja kuivaa läpikotaisin – (säästä keitinvesi!)
- Lisää kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja anna sekoittua niin kauan, kunnes pehmeää ja kermaista – muokkaa koostumusta mielesi mukaan herneillä, jos massa on liian paksua. Mausta suolalla ja pippurilla – muokkaa tarvittaessa. Lisää hieman happokkuutta sitruunalla sekä terävyyttä chilillä.
Turskaa liemessä, parmesaanikermaa ja uppopaistettuja kikherneitä:
- 800 g tuoretta turskaa ohuina viipaleina
- ½ dl omenaviinietikkaa
- 1 dl tuoretta sitruunamehua
- 15g knorr intense flavor citrus
- 3 dl. Hellmann's extra thick mayo
- 50 g höylättyä parmesaania
- 5 g knorr intense flavor roast umami
- 200 g kikherneitä, jotka on liuotettu vedessä
- 50 g vesikrassia
- 50g tuoretta pinaattia
- 1 dl vettä
- 15g knorr intense flavor miso umami
- 1 kurkku
- Suola, pippuri, sitruunamehua ja hiukan oliiviöljyä.
- Sekoita etikka, sitruunamehu ja intense flavor of citrus-maunantaja.
- Mausta turskafileet pienellä määrällä suolaa ja marinoi etikka/sitruuna-sekoituksella – laita jääkaappiin n. 3 tunniksi.
- Sekoita Hellmann's extra thick-majoneesi parmesaanin ja roast umami-maunantajan kanssa sileän kermaiseksi.
- Paloittele liuotetut kikherneet ja paista ne rapeaksi öljyssä.
- Leikkaa kurkku pitkiksi ohuiksi viipaleiksi.
- Sekoita pinaatti, vesi, miso umami-maunantaja ja pieni määrä suolaa ja pippuria hyvin (lisää hieman sitruunamehua ja oliiviöljyä sekaan)
- Viimeistele turska parmesaanikermalla ja rapeilla kikherneillä – ja tarjoile sitten kurkkusuikaleiden ja vihreän yrttimehun kanssa.
Seitä bataatin ja porkkanasoseen kanssa
Upean aromikas kala-annos pienellä kirpeydellä ja kaikilla muilla herkuilla.
Kala
- 1.3 kg seitifilettä
Sose:
- 1 kg bataatti, viipaloituna
- 2 kg porkkana, viipaloituna
- 40 g Knorr Kasvisliemi, jauhe
- vettä niin, että ainekset peittyvät
- 500 ml Rama Professional Kuohu 31%
- 30 g Knorr Umami
- 30 g maidoton Milda Professional -ruokarasva
- 200 g purjo, viipaloituna
- 150 g selleri, viipaloituna
- 20 g valkosipuli, juuri puristettuna
- 200 g pinaatti
Kastike:
- 40 g Knorr Kasvisliemi, jauhe
- 500 ml Rama Professional Ruoka 15%
- 500 ml vettä
- 15 g Knorr Kylmäliukoinen tärkkelys/suuruste
- 10 g Knorr Professional Savuchili -pyree
- Valmistele kala.
- Laita kattilaan bataatit, porkkanat ja kasvisliemi. Keitä kasvikset pehmeiksi.
- Kaada vesi pois ja muussaa kasvikset vispilällä. Laita sivuun ja anna jäähtyä hiukan.
- Kuumenna rasva ja ruskista purjo, valkosipuli ja selleri, kunnes ne pehmenevät.
- Lisää pinaatti pellille ja aseta sipulisekoitus pinaatin päälle.
- Laita kala pellille ja levittele bataatti- ja porkkanasose päällimmäiseksi.
- Anna olla uunissa 175 asteessa noin 25 minuuttia.
Savuinen kermajuusto retiisin & itujen kanssa
Mausteinen ja pippurinen punaretiisi yhdessä Alfalfa-itujen kanssa sopii kaikentyyppisten kermajuustojen kanssa nautittavaksi. Tässä reseptissä yhdistyvät kesäinen tunnelma ja tanskalainen ”savujuusto”.
10 henkilölle
Kermajuustoon:
- 300g Cream Bonjour Natural, laktoositon
- 20g Knorr Professional Intense Flavors, Deep Smoke
Siemennäkkileipään:
- 40g pellavansiemen
- 65g seesaminsiemen
- 65g auringonkukansiemen
- 60g kurpitsansiemen
- 120g MAIZENA-maissitärkkelys
- 50 ml rapsiöljy
- 250 ml vesi
- 5g suola
Tarjoiluun:
- Punaretiisi
- Kumina
Siemennäkkileivän leivonta:
- Sekoita kaikki ainekset kulhossa lukuunottamatta vettä ja öljyä
- Kiehuta vesi ja öljy ja kaada neste kuivien aineiden sekaan.
- Jaa taikina kahdelle leivinpaperille ja painele siemenet ohueksi kahden leivinpaperin välissä.
- Paista uunissa 150 asteessa 50-60 minuuttia.
Savuinen kermajuusto:
- Sekoita Creme Bonjour Naturel -juusto a Knorr Professional Liquid Flavorer Deep Smoke.
- Levitä kermajuusto siemennäkkärin päälle ja asettele päälle kuminaa, punaretiisiä ja alfalfa-ituja.