Menu

Palkokasvien ominaisuudet ovat nostaneet ne erittäin näkyvään rooliin ruokakulttuurissamme. Papuja, herneitä ja linssejä käytetään kaikessa aina leivästä keittoihin sekä innovatiivisistä pääruoista jälkiruokiin. Mieto perusmaku tekee niistä sopivan useimpiin makupaletteihin, samalla kun sitä on helppo rakentaa edelleen. Tässä kokki Martin Lehnberg tarjoaa meille parhaimmat papuvinkit!

 

Mikä on asenteesi palkokasveja kohtaan?

- Mielestäni niitä pitäisi käyttää paljon enemmän ruoanlaitossa ja niiden kaikissa eri muodoissa. Jos otat pienen hetken kuivattujen papujen liuottamiseen ja sen jälkeen kokkaat ne itse, tämä tarjoaa lukuisia vaihtoehtoja siihen, mitä voit tehdä niistä.  Esikeitetyt pavut ovat hyviä, mutta niistä tulee aina hiukan parempia, kun valmistat ne itse.

 

Mitä lajiketta suosit itse ruoanlaitossa?

- Valkoisia papuja.

Mitä mieltä olet palkokasveihin perustuvista jauhotyypeistä, kuten kikhernejauho tai soijajauho?

- On lukuisia mahdollisuuksia, mitä niistä voi tehdä. Oma suosikkini on kikhernejauho.  Kikhernejauho sopii mahtavasti tärkkelykseksi kasvisjauheliharuokiin pitämään koostumuksen kasassa, jos haluat tehdä hampurilaisia tai vastaavia. On myös hyvä idea keittää siitä puuromaista ja antaa sitten asettua muottiin. Kun se on asettunut, voit leikata siitä nauhoja tyyliin ranskanperunoita tai uppopaistaa tai paistaa. Sitten vain maustat ne ja sinulla on ihan mahtava lisuke!

Mitä voit kertoa resepteistäsi tähän palkokasviteemaan?

- Yksinkertaisia, lyhyitä ja hyviä. Ideana on, että reseptit voidaan toteuttaa nopeasti ja ne ovat hyviä.

 

Mitkä ovat parhaimmat herne- ja papuvinkkisi?


- Ne tulisi valmistaa ne varovaisesti ja ottaa kaikki hyöty irti niiden ominaisuuksista. Pakastinherneitä ja -papuja voi oikein mainiosti myös käyttää, koska ne on kerätty silloin, kun ne ovat olleet parhaimmillaan.  Meidän tulisi käyttää palkokasveja enemmän ruoanlaitossa – niistä saa paljon proteiinia ja kuitua ja tämä on erittäin hyvä asia monimuotoisuudelle. Herneet ja pavut ovat jotain, mitä voimme kasvattaa hyvin täällä Ruotsissa ja pohjoismaissa, joten mielestäni meidän tulisi käyttää paikallisesti kasvatettua niin paljon kuin vain pystymme.

Jotkut papulajikkeet kasvavat pohjoismaissa:

  • Ruskeat pavut
  • Karpalopapu
  • Pengaspapu
  • Kidneypapu
  • Mustapapu
  • Valkoiset pavut

Lähde: LRF

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu