Menu

Villiyrtit ja keittiöpuutarha

13.2.2020

Omien kasvisten, yrttien ja vihennesten viljely sekä kerääminen on trendikkäämpää kuin koskaan. Yrttitarhan rakentaminen on yllättävän helppoa jopa pienessä tilassa ja villiyrttien kasvupaikat sijaitsevat vain lyhyiden etäisyyksien päässä. 

Olemme palaamassa juurillemme keräilijöiksi ja metsästäjiksi. Syy, miksi suhtaudumme yrtteihin niin suurella intohimolla, pohjautuu yleisesti kasvavaan kiinnostukseen lähiruokaa ja paikallisia raaka-aineita kohtaan. Ruoan kasvamisen näkeminen tuo meidät lähemmäksi luontoa. Metsästä löytyy useita aliarvostettuja herkkuja. Runsaasti C-vitamiinia sisältävä nokkonen maustaa letut tai smoothiet, litulaukka korvaa sipulin tai valkosipulin ja annoksen voi koristella happamalla, mutta kauniilla ketunleivällä.   

Hyvinvointia ja raaka-aineita luonnosta 

Luonto voi tarkoittaa muutakin kuin metsää. Ruotsin maataloustieteellisen yliopiston (SLU) ympäristöpsykologian tohtori Anna María Pálsdóttir toteaa, että luonto ei ole suoraan synonyymi metsälle. Samaa terveyttä edistävän vaikutuksen voi saada vesistön lähellä, puutarhassa, puistossa, kävelyreiteillä tai vain makaamalla nurmikolla ja katselemalla taivaalle. Jopa sisätilakasveilla, tekokukilla ja kasvien kuvilla voi olla samanlaisia vaikutuksia. Käsillä poimiminen on myös rauhoittavaa ja toistuvaa toimintaa. Luonnossa on oltava kuitenkin varuillaan. Monet kasvit muistuttavat hämäävästi toisiaan. Tutustu siis kasveihin ennen kuin poimit niitä, huomioi säännöt alueella, jolla olet ja ole aina varovainen sen suhteen, mitä ja miten poimit. Poimi myös kohtuudella.

Tutustu, miten perustaa oma keittiöpuutarha ja nappaa vinkit villiyrttien tunnistamiseen sivuiltamme.

Piditkö artikkelia hyödyllisenä?

MUITA JULKAISUJA tältä kirjoittajalta

Vastuullisuus on tekoja, ei vain puhetta

Kestävä ja eettinen ruoantuotanto, ekologisuus, terveys, lähiruoka ja vastuullisuus.

 

SAMANLAISIA JULKAISUJA

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu