Unilever Food Solutions on ollut edelläkävijä Suomessa kylmävalmistuksessa jo yli 15 vuoden ajan. Jakamalla tietoa ja osaamista olemme auttaneet asiakkaitamme saavuttamaan merkittäviä kustannussäästöjä, vähentämään ympäristökuormaa, virtaviivaistamaan prosesseja ja tehostamaan ajankäyttöä. Kerromme seuraavaksi muutaman menestystarinan asiakkaidemme näkökulmista Tuusulan ja Siilinjärven kunnista – joissa kylmävalmistus on ollut todellinen ”game changer”. Nykyisessä haastavassa tilanteessa kunnat kamppailevat mm. energian hinnannousun, kustannuspaineiden ja työvoimapulan kanssa. Kylmävalmistuksella voi säästää aikaa, energiaa ja ympäristöä monella tavalla ja seuraavaksi kuulette positiivisia kokemuksia asiakkaidemme suusta.
Miten Unilever auttoi teitä kylmävalmistusprosessin käyttöönotossa?
Tuusula on ollut kylmävalmistusprosessin käyttöönotossa myös edelläkävijä Suomessa. Tuusulassa Unilever lähti ennakkoluulottomasti mukaan kehittämään prosessia, jossa koko kiertävän ruokalistan ateriat ovat tehty kylmävalmistuksella. Prosessissa käytetään siis vakioituja ruokaohjeita, jotka testataan menetelmään soveltuviksi ennen tuotannon aloittamista, kertoo ruokapalvelupäällikkö Kirsi Hanski.
- Unilever testasi meidän raaka-aineillamme reseptejä ja se nopeutti myös omien reseptiemme kehittämistä huomattavasti.
Siilinjärvellä taas kehitystyötä on tehty vuodesta 2022 ja käyttöönotto tapahtuu vuoden 2023 alusta. Myös Siilinjärvellä Unilever on auttanut uuden reseptiikan testauksessa ja uuden toimintamallin koulutuksessa keittiöhenkilöstölle.
Olemme hyötyneet Unileverin kokemuksesta ja saaneet ideoita kylmävalmistusprosessin hyödyistä, kertoo puolestaan ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Sirpa Kurki.
Tuusulassa kustannukset saatiin minimiin kylmävalmistuksella, Siilinjärvellä toiminta on tehostunut
Syitä ja hyötyjä kylmävalmistukseen siirtymisestä Kirsi Hanski Tuusulasta kuvailee seuraavanlaisesti:
- Tuotanto on tasaista, ruoka on laadukasta, kustannustehokasta ja ympäristöystävällistä monella tavalla. Palvelukeittiön henkilökunnan työ on myös mielekkäämpää, kun he voivat osallistua ruoan valmistusprosessiin ja loppuviimeistelyyn.
- Prosessit kuvataan toimiviksi ja keskuskeittiössä ei synny myöskään valmistushävikkiä, koska kylmävalmistuksessa käytetään esikäsiteltyjä raaka-aineita. Esikäsitellyt raaka-aineet ovat paremmin hyödynnettävissä kuin valmiit tuotteet, Hanski selventää.
Myös Siilinjärvellä toimintaa oli tehostettava samalla kun valmistuskeittiöiden määrä vähenee.
- Keittiön toiminta ei ole niin kellonaikasidonnaista ja hektistä. Ruoka on paikan päällä ruokailupäivänä kypsennettyä ja laatu parempaa kuin lämpösäilytyksessä, Kurki kertoo.
Ympäristövaikutuksista ollaan myös kiinnostuneita
Tuusulan kunnassa ruokapalveluasiakkaat niin kouluissa kuin päiväkodeissa ovat kiinnostuneita tietämään tarjotun ruoan ympäristövaikutuksista. Kylmävalmistuksen yhdeksi tärkeäksi näkökulmaksi on noussutkin energiankulutuksen tehokkuus sekä alhaiset laiteinvestoinnit. Siilinjärveltä puolestaan huomautetaan, että kuljetusten tarve tulee vähenemään, mikä taas pienentää hiilijalanjälkeä.
Kylmävalmistuksella energia- ja puhdistuskulut pienenevät. Kuljetuksia palvelukeittiöihin voidaan toteuttaa joustavammin ja säästää huomattavia määriä logistiikkakuluissa sekä ympäristökuormassa. Kylmävalmistuksella säästyy myös parhaimmillaan tuhansia litroja vettä, tai vaihtoehtoisesti energiaa, kun ruokia ei tarvitsee jäähdyttää erikseen, Unileverin koekeittiöasiantuntija Sami Lamminaho luettelee. Myös työturvallisuus paranee, kun ei käsitellä kuumia asioita.
Luotettavuus, asiakaslähtöisyys ja vankka kokemus tekevät Unileveristä hyvän yhteistyökumppanin
Kirsi Hanskin mukaan yhteistyönarvo mitataan poikkeamatilanteissa – silloin kun kaikki ei menekään suunnitelman mukaan.
- Unilever on tuntenut meidän toimintamme pintaa syvemmältä ja osannut auttaa tiukoissa paikoissa, Hanski kiittelee, korostaen Unileverin asiakaslähtöisyyttä.
Siilinjärvellä nostetaan taas esiin Unileverin luotettavuus sekä pitkä kokemus alalta.
- Tuotantotapauudistukseen liittyvissä asioissa on ollut helppo lähestyä ja kysymyksiin on reagoitu nopeasti, hän päättää.
Sami Lamminahon 5 vinkkiä kylmävalmistusprosessin suunnitteluun ja käyttöönottoon suurkeittiössä:
- Kylmävalmistuksen aloittamisessa tärkeintä ovat avoin mieli ja halu kokeilla rohkeasti uutta. Paras tapa oppia on lähteä kokeilemaan. Näin pystytään havainnoimaan miten tuotteet toimivat.
- Kaikkea ei tarvitse kerralla lähteä tekemään kylmävalmistuksena, vaan resepteistä voi poimia muutaman tuotteen jota lähteä kokeilemaan. Esimerkiksi laatikkoruoka tai kiisseli ovat helppoja valmistaa kylmänä.
- Kylmävalmistuksen voi pitkälti aloittaa olemassa olevilla raaka-aineilla ja avuksi tarvitaan vain apuaine, eli kylmäliukoinen tärkkelys tai kastikepohja.
- Olemassa olevalla laitekannalla pystyy aloittamaan myös kokeilut ja pienempiä määriä pystytään tekemään esimerkiksi yleiskoneessa tai isompia määriä sekoittavassa padassa. Sekoittavassa padassa huomionarvoista on se, että padassa on oikeanlaiset työkalut, jotta seos sekoittuu pohjia myöten.
- Henkilöstöä kannattaa kannustaa kokeilemaan uutta rohkeasti. Jokainen päivä on mahdollisuus uuden oppimiseen.