Ravintola-ala on ollut koetuksella Suomessa viime vuosina pandemian takia, jonka seurauksena paljon osaavaa työvoimaa on siirtynyt muille aloille. Tämä ajaa ravintolayrittäjiä ahtaammalle ja uhkaa jopa joidenkin elinkeinoa. Monet ravintola-asiakkaamme kamppailevat päivittäin resurssien kanssa ja tämä ongelma koskettaa niin pieniä kuin suuriakin yrityksiä, mutta erityisesti sesonkiravintoloita.
Nyt jos koskaan ovat henkilöstöön, tehokkuuteen ja talouteen liittyvät hyvät neuvot tarpeen. Olemme koonneet alle muutamia nopeita vinkkejä ja tuotteita, joilla sinä voit tehostaa toimintaa keittiössä, luoda enemmän vähemmillä resursseilla, sekä parantaa liiketoimintasi kannattavuutta.
#1 Majoneesit
Jäikö lounaaltasi esimerkiksi perunoita, pastaa tai muita lisukkeita yli? Voit helposti tehdä niistä salaatin käyttämällä laadukasta majoneesia (esim. Hellmann’s). Näin pystytään minimoimaan ruokahävikkiä. Majoneesia pystyy käyttämään leivontaan, leivän täytteinä, kuorrutukseen tai leivityksessä apuna kananmunien asemasta. Majoneesi sopii melkein mihin tahansa.
Täältä löydät majoneesimme.
#2 Valmiskastikkeet
Sopivat tietyille ravintoloille (erityisesti sesonkiravintoloille) koska ne ovat nopeita ja helppoja valmistaa. Purkki auki ja lämmitys. Esimerkiksi béchamelkastikkeen pohjaa pystyy soveltaa laajasti padoissa ja laatikoissa. Myös Knorrin béarnaise, hollandaise, pippuri- ja juustokastikkeet soveltuvat käyttöön suoraan ilman aikaa vieviä alkuvalmisteluita. Meiltä löytyy myös eri hintapisteen kastikkeita erilaisille asiakasryhmille sekä erilaisiin käyttötarkoituksiin (mm. tankokastikkeet). Tuotteet ovat helppoja annostella ja ne kestävät niin kuumennuksen, jäähdytyksen, kuin myös lämpösäilytyksen.
Täältä löydät valmiskastikkeemme.
#3 Liemijauheet
Liemien keittäminen on hidas ja aikaa vievä prosessi, joka sitoo ravintolan resursseja erityisesti, kun kyse on suurista määristä liemiä. Valmisliemiä ei tarvitse keittää alusta asti itse ja ne vapauttavat osaavan henkilökunnan muihin tärkeämpiin toimintoihin ruoanvalmistuksessa tai asiakaspalvelussa. Maukas liemi on hyvän ruoan perusta. Liemen varaan on helppo rakentaa annos/resepti. Valmisliemillä pystyt itse säätämään makutason itseäsi miellyttäväksi.
Vinkki: Oletko koskaan yrittänyt käyttää liemiä ranskalaisten maustamisessa? Liemijauheet mielletään helposti ainoastaan liemiksi, mutta niitä voi käyttää myös ruuan maustamiseen. Kokeile ensi kerralla maustaa esim. ranskalaisia kanaliemijauheella tai sitten ripottele pihvisi pintaan lihaliemijauhetta.
Täältä löydät liemijauheemme.
#4 Kylmävalmistus
Olisiko mukavampaa aloittaa päivä kiireettömästi? Kylmävalmistus mahdollistaa tämän. Menetelmällä voidaan vähentää työvoimaan ja valmistukseen liittyviä kustannuksia. Vaikka se usein mielletään kouluruokalamaailmaan, niin todellisuudessa valmistustekniikkaa voidaan hyvin hyödyntää myös lounaiden esivalmistelussa. Kun kylmävalmistettavaa ruokaa voidaan valmistaa edeltävänä päivänä esikäsitellyistä raaka-aineista ja tarjoilupäivänä kuumentaa, näin helpotetaan henkilöstöresurssien aiheuttamaa vajetta ja toimitaan suunnitelmallisemmin. Tutustu kylmävalmistukseen katsomalla täältä webinaarejamme aiheesta sekä selailemalla valikoimaa. Kylmävalmistusasiantuntijamme Sami Lamminaho auttaa myös mielellään erilaisten kysymysten tai ongelmien kanssa ( sami.lamminaho@unilever.com ).
#5 Etikat
Tuotteen ollessa parhaimmillaan säilö kasviksia pikkelöimällä etikan avulla. Pikkelöimällä saat annoksiisi makeutta, hapokkuutta ja pystyt nostamaan raaka-aineen omaa makuprofiilia. Näin säästät aikaa tulevaisuudessa ja vähennät varastohävikkiä. Pikkelöimällä pystyt valmistamaan helposti isompia määriä kerrallaan ja pystyt näin hyödyntämään pikkelöityjä kasviksia useampia viikkoja tai jopa kuukausia kerrallaan.
Vinkki: Käytä rohkeasti etikkaa myös maustamiseen. Hapokkuutta lisäämällä annoksen suolamäärää voi vähentää.
Täältä löydät etikkamme.
#6 Keitot
100 % keitot ovat nimensä mukaisesti täysin käyttövalmiita sellaisenaan ja voidaan tarjoilla asiakkaille vaivattomasti.
Vinkki: Kuumenna pussit avaamattomana kuumahauteessa vähentääksesi tiskin määrää. Vaikka keitot voidaan tarjota sellaisenaan, voit myös maustaa oman maun mukaan. Lisää paahdettuja siemeniä, hienonnettuja yrttejä, crème fraîchea tai vegaanista vaihtoehtoa.
Tarvitsetko apua tai vinkkejä?
Me Unileverillä teemme jatkuvasti resepti- ja prosessikehitystä asiakkaidemme kanssa ja autamme asiakkaitamme löytämään kustannustehokkaita ratkaisuja heidän haasteisiinsa ja keittiöprosesseihin liittyen. Meiltä löytyy asiantuntemusta ja kokemusta aina pienkeittiöstä valtaviin teollisuuskeittiöihin. Koekeittiöllämme järjestämme asiakkaidemme kanssa koulutuspäiviä ja meiltä löytyy kokonaisvaltaista ymmärrystä asiakkaidemme tarpeista.
Sparraamme ravintolasi huippukuntoon!
Mikäli ravintolasi sijaitsee hieman pohjoisemmassa, voit olla suoraan yhteydessä Aluepäällikköömme, Jari Tornikoskeen ( 0505973179 )
Muut yhteystietomme löytyvät täältä: Ota yhteyttä
Kirjautumalla saat
- Pääsyn ilmaisiin koulutuksiin
- Parhaat respetit ja vinkit kansainvälisiltä kokeilta
- Uusimpia trendejä