Joulu on pian ovella juhlineen, lahjoineen, ruokineen ja perinteineen. Mutta perinteitä voi uudistaa. Kokeilut kuuluvat keittöön – myös jouluaikaan. Tarjoamme avuksesi joulujuomien ja pikkupurtavien reseptit, joilla saat uutta twistiä joulutunnelmaan.
Piparipopcornit
Piristä herkkupöytää popcorneilla, joissa maistuu makea, suolainen – ja joulupipari. Sopii jouludrinkin ja kahvin kanssa.
- 20 hengelle
- 170 g maissinjyviä
- 15 ml ruokaöljyä
- 240 g sokera
- 270 ml Knorr Kuohu 31%
- 200 g vaaleaa siirappia
- 2 g vaniljasokeria
- 3 g kanelia
- 1,5 g raastettua muskottipähkinää
- hyppysellinen neilikkaa
- 0,8 g jauhettua kardemummaa
Valmista näin:
Lämmitä öljy isossa kattilassa ja täytä pohja maissinjyvillä. Pistä kansi päälle ja anna paukkua.
Kaada Knorr Kuohu 31%, sokeri ja siirappi kattilaan. Lämmitä 129–130-asteiseksi.
Sekoita mausteet seokseen ja anna vetäytyä.
Piparkakkuja Creme Bonjourilla ja aprikooseilla
10 hengelle
- 150 g kuivattuja aprikooseja silputtuna
- 3 kpl tähtianista
- 150 ml valkoista glögiä
- 20 g sokeria
- 140 g sinihomejuustoa
- 300 g Creme Bonjour, maustamaton piparkakkuja
Valmistus
Kiehauta glögi ja sokeri. Lisää aprikoosisilppu.
Vähennä lämpöä ja anna aprikoosien kypsyä loppulämmössä. Jäähdytä aprikoosit.
Sekoita Creme Bonjour sinihomejuustoon.
Tarjoile tuorejuustoa ja aprikooseja rapeiden piparkakkujen kera.
Joulukakku punajuuresta ja appelsiinista
Kokeile mehevää punajuurikakkua, jonka voi helposti tehdä muutama päivä ennen tarjoilua. Jos haluat keventää, kakusta tulee herkullinen myös ilman kuorrutetta.
12 hengelle
- 15 g rypsiöljy
- 30 g kookoshiutale
- 100 g saksanpähkinä
- 300 g punajuuri, karkeasti raastettuna
- 150 g sokeri
- 150 g dl fariinisokeri
- 200 ml Flora juokseva kasviöljyvalmiste
- 3 muna
- 235 g vehnäjauho
- 4 g leivinjauhe
- 6 g ruokasooda
- 6 g kaneli
- 4 g vaniljasokeri
- 3 g suola
- 4 g appelsiininkuori
Kuorrute
- 300 g Creme Bonjour, maustamaton
- 3/4 dl tomusokeri
- 30 ml sitruunamehu, juuri puristettu
- 30 ml appelsiinimehu, juuri puristettu
Valmistus
Aloita voitelemalla vuoka ja ”jauhottamalla” se kookoshiutaleilla.
Silppua saksanpähkinät veitsellä, raasta punajuuret ja puolikkaan appelsiinin kuori.
Sekoita Flora juokseva kasviöljyvalmiste, sokeri, fariinisokeri ja hienonnettu appelsiinikuori. Lisää munat yksitellen samalla sekoittaen, kunnes seoksesta tulee kuohkeaa valkoista vaahtoa. Lisää saksanpähkinät ja punajuuriraaste.
Sekoita joukkoon vehnäjauhot, ruokasooda, leivinjauhe, kaneli, suola ja vaniljasokeri.
Kaada taikina vuokaan ja paista sitä 45-50 minuutin ajan 175 asteessa. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua.
Twisted mistletoe cocktail
Viritä joulutunnelmaan makean mausteisella martinicocktaililla.
1 annos
- 45 ml vodkaa
- 20 ml kirsikkakonjakkia
- yhden limen mehu
- sokeria
- tuoreita vadelmia
Valmista näin:
Sokeroi martinilasin reunat (kostuta lasin reunus ja kasta lasi sokeriin). Täytä cocktailshaker puoliksi jäillä.
Lisää vodka, kirsikkakonjakki ja limen mehu.
Ravista noin 20 sekuntia, kunnes juoma on kylmää.
Vanhan ajan joulutoti
Kokeile herkullista joulutotia, joka on kylmä ja alkoholiton vaihtoehto glögille.
10 hengelle
- 940 ml maitoa
- 150 g kondensoitua maitoa
- 8 kpl neilikoita
- 3 g kanelia
- 70 g munankeltuaista
- 200 g sokeria
- 480 ml Knorr Kuohu 31%
- 3 g muskottipähkinää raastettuna
Valmistus
Kiehauta neilikoilla ja kanelilla maustettu maitoseos (maito + kondensoitu maito).Laske lämpötilaa, kun seos kiehuu.
Vatkaa munista ja sokerista ilmava vaahto ja lisää se sekoittaen maitoseokseen. Nosta lämpötilaa ja jatka sekoittamista.
Kun seos alkaa sakeutua, lisää Knorr Kuohu 31%, muskottipähkinä ja vaniljasokeri. Nosta lämpötilaa, mutta ei kiehumispisteeseen asti.
Kaada joulutoti kannelliseen astiaan ja jäähdytä sitä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.