Olut on ikiajat ollut suosittu juoma. Mutta vasta viime aikoina olut on päässyt mukaan juomien eliittiin. Aina 1900-luvun loppupuoliskolle asti pohjoismainen olutvalikoima oli rajoittunut. Mutta samalla kun monia mikropanimoita alkoi putkahdella esiin, muuttui myös käsitys oluesta. Nykyisin sekä suuret että pienet panimot ovat samalla puolella, minkä ansiosta oluttarjonta on monipuolistunut ja tarjolla on erilaisiin tilanteisiin sopivia oluttyyppejä.
Oluen esiinmarssi
Olut on ollut suosittu juoma aina viikinkiajoista lähtien. 1700-luvulla sen suosio kuitenkin laski viinan vahvan esiintulon myötä. Olut pysyi taka-alalla aina 1840-luvulle asti, jolloin nykyaikainen valmistustapa otettiin käyttöön, ja juoma palasi loistoonsa. Vuonna 1842 pantiin ensimmäinen pilsneri Plzňin kaupungissa, ja siitä tuli hetkessä suunnattoman suosittu eri puolilla Eurooppaa. Nykyisin oluttyyppejä on valtavasti: pilsneri, IPA, hapan- ja vehnäolut ja monia muita.
Oluttarjonta on dynaamista ja eri puolilla maailmaa toimii monia rohkeita tuottajia, jotka rikkovat jatkuvasti rajoja siitä, mitä olut oikeastaan on. Ja onneksi näin. Nyt sinulla ruoan parissa työskentelevällä on suuret mahdollisuudet löytää makuyhdistelmiä, jotka parantavat asiakkaiden kokemusta.
Toimi näin, kun tarjoat olutta ruoan kanssa:
Aloita yhdistämällä oluen ja ruoan täyteläisyys toisiinsa. Kevyempi olut hienommalle ruoalle ja vahvempi olut tukevammalle aterialle. Lähde liikkeelle alkoholipitoisuudesta saadaksesi käsityksen juoman täyteläisyydestä. Mitä suurempi pitoisuus, sen täyteläisempi juoma.
Kun löydät oikean tasapainon, voit alkaa tehdä makutestejä. Maukkaat ja sakkaiset olutmaut sopivat usein hyvin leipään perustuvaan ruokaan, kuten hampurilaisille tai toasteille. Hedelmäisen oluen yhdistät parhaiten happamaan, kuten äyriäisateriaan, jossa on limeä, sitruunaa ja korianteria. Mutta samalla on tärkeää pitää perusmakuperiaate mielessä. Ruoan makeus voi esimerkiksi vähentää oluen makeutta. Tasapaino on tärkeä.
Kokeile aina rohkeasti! Aivan kuten muissakin ruoissa ja juomissa, kontrastit voivat toimia hyvin. Elleivät erinomaisesti. Monien mielestä stoutin vahvat, paahteiset maut sopivat täydellisesti suklaaseen perustuvaan jälkiruokaan. Me suosittelemme sinua käymään muutamissa olutmaistiaisissa hakemassa inspiraatiota. Puhumme kuitenkin oluesta. Se on hyvää.